29 Temmuz 2010 Perşembe

Keşkül


Keşkül

Malzemeler;
2.5 su bardağı süt                                              
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta 
1 yemek kaşığı pirinç unu
1/2 çay bardağı toz badem
1 yemek kaşığı hindistan cevizi


Yapılışı;
Aslında benim keşkülle aramda ince bir sorun vardı. Hazır pakettekileri sevmem.  Dışarıda yediklerim ya  muhallebi kıvamında ya badem tadı yok vs. Hep bu keşkül değil keşkül böyle olmamalı diye diye bir keşkül arayıp durdum. Tavuk göğsü tadında olmayacak,hafif pütürlü olacak, badem tadı gelecek, vanilya falan olmayacak. En sonunda bir derleme yaptım. Oldukça da memnun kaldım.Denemek isterseniz buyurun;

Nişasta,pirinç unu, toz şeker ve toz bademi bir tencerede sütü eklemeden karıştırın. Sütü ekleyip kaynayana kadar karıştırarak pişirin, altını kısın aroma olarak hindistan cevizini ekleyin birkaç taşım daha pişirin. Küçük boy kaselere alın. İlk  sıcaklığı çıkana dek bekletin üzerini kapatıp dolaba koyun. Tarçın, fındık, fıstık istediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.


26 Temmuz 2010 Pazartesi

Mayonezli Ton Balığı Salatası


Mayonezli Ton Balığı Salatası

Malzemeler;
2 kutu ton balığı 
2 yemek kaşığı mayonez
3 - 5 dal dereotu

Yapılışı;
Ton balıklarının yağını süzerek geniş bir tabağa alın. Dere otlarını küçük küçük doğrayarak mayonezle birlikte balığa karıştırın. İster tabaklarda isterseniz kanepelerde servis yapın.

Mayonez ve balık ikilisini duyduğumda ilk önce iğrençtir herhalde demiştim. Ama o kadar merak ettim ki iyi ki de denemişim. Bu üç malzeme birbirine çok yakışıyor. Değişik bir tat arıyorsanız denemediyseniz veya bunlardan birini dahi seviyorsanız muhakkak tavsiye ediyorum. 

Afiyet olsun...

Fırında Kaşarlı Mantar


Fırında Kaşarlı Mantar

Malzemeler;
500 gr. mantar
250 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı;
Mantarları 3'e 4'e bölüp iyice yıkayın. Doğranmış mantarları yüksek ısıda az sıvı yağda teflon bir tavada kavurun. Fırın kalıplarına mantarları üzerine de rendelenmiş kaşarı gezdirin. 200 derecede kaşarlar kızarana kadar pişirin.  Resimdeki mantarlardan biri mısırlı diğeri sade. İkisi de lezzetli bir ara sıcak. Mis gibi bir koku yayılıyor piştikten sonra. Denemek isterseniz afiyet olsun...

22 Temmuz 2010 Perşembe

Sade Limonata


Sade Limonata

Malzemeler;
7 adet limon
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kaynar su
Taze nane yaprakları
2 lt su

Yapılışı;
Limonların kabuklarını rendeleyerek temiz bir tül keseye koyarak ağzını sıkıca bağlayın. 2 - 3lt'lik kapaklı bir kaba alarak üzerine şekeri, limon sularını ve  1 bardak sıcak suyu dökün. Tahta bir kaşıkla eze eze karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Taze naneyi de koyarak bir gece dolapta bekletin. Ertesi gün üzerine 2 lt. su ekleyerek naneyi tazesiyle değiştirin ve bir kaç saat daha dinlendirin. Soğuk servis yapın.. 
Rendelenmiş limon kabuklarının içinde kalması aromasını daha çok artıracaktır.. 

Afiyet olsun...

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Portakallı Haşhaşlı Kek


Portakallı Haşhaşlı Kek

Malzemeler;
3 yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı portakal suyu
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
2 - 2.5 su bardağı un
Kabartma tozu 
Vanilya

Yapılışı;
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına getirin. Portakalın kabuğunu rendeleyerek suyunu sıkın.3 yumurtayı bir fiske tuzla köpürene kadar çırpın. Şekeri ekleyip eriyene kadar çırpmaya devam edin. Süt, portakal suyu ve sıvı yağı ekleyin.Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kaba eleyin.Portakal kabuğu,haşhaş ve un karışımını ekleyin biraz karıştırarak yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 - 50 dk. kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Hem yumuşak hem kıtır kıtır ekşimsi enfes bir kek.Ekşi ve kıtır sevenler için denenecek bir tarif.

Afiyet olsun...

19 Temmuz 2010 Pazartesi

Yoğurtlu Panna Cotta


Yoğurtlu Panna Cotta


Malzemeler;
1 kutu krema (200ml)
1 su bardağı süzülmüş veya süzme yoğurt
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı toz jelatin
2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı vanilya


Üzeri için;
Mevsim meyveleri, meyve sosu veya benim yaptığım gibi toz fıstık.
(Tarif ev cini'nden. Biraz kendimce uyarladım)
Yapılışı;
Süt ve kremayı bir tencerede ısınana kadar pişirin.Ocaktan alıp şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın.Toz jelatini 2 yemek kaşığı suyla açın. Sütlü karışıma ekleyip karıştırın. Son olarak yoğurdu ve vanilyayı ekleyin karıştırın. Küçük kuplara paylaştırarak  4 - 5 saat buzdolabında dinlendirin.Servis yaparken süsleyerek servis yapın.
Panna cotta, sütlü tatlı sevenler için bir alternatif. Çok hafif ve benim için günün her saati tüketilebilecek bir tatlı.Sütlü tatlı seviyorsanız eğer muhakkak deneyin derim.
Afiyet olsun...

16 Temmuz 2010 Cuma

Kuru Sebzeli Şehriye Çorbası (Tarhana tadında)


Kuru Sebzeli Şehriye Çorbası

Malzemeler;
1 fincan arpa şehriye
1 çay bardağı kurutulmuş sebze (aktarlarda satılıyor)
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;
Aslında bu çorba normal şehriye çorbası olacaktı. Fakat bazı nedenlerden dolayı başında duramadığım için çorbanın altını kıstım gittim geldim, gittim geldim bir de baktım ki şehriyeler maalesef kendinden geçmiş. Atsan atamazsın içsen böyle lapa gibi bir acayip. Yazık günah, her şeyi blendırdan geçiriyoruz da bu çorba niye geçmesin dedim. Blendırdan geçirdim mis gibi bir koku geliyor ama tadı nasıl? Aynı tarhana çorbası gibi. Çünkü içinde yok yok. Eğer düşünürseniz tavsiye ediyorum. Aynı şekilde bulgurla da yapılabilir.

Tereyağını bir tencerede salçayla kavurun. Suyunu ekleyip kaynayınca şehriyeleri katın.Kurutulmuş sebzeleri ekleyin, şehriyeler çatlayana kadar kaynatın. Sonra tuzunu ekleyip blendırdan geçirin. Dilediğiniz gibi servis yapın.

Afiyet olsun...

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Kürdan Kebabı


Kürdan Kebabı


Malzemeler (Küçük boy tepsi için);
2 adet patlıcan
3 - 4 adet küçük boy patates
10 adet çeri domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
300 gr kıyma
3/4 çay bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı su
Tuz, karabiber, kimyon


Salçalı sos;
2 yemek kaşığı salça
1.5 su bardağı sıcak su


Yapılışı;
Sofralarınızı süsleyecek hoş bir yemek. 
Patlıcanları alacalı soyarak ince yuvarlaklar halinde doğrayın. Tuzlu su dolu bir kapta patlıcanları acısının çıkması için 20 - 25 dk. kadar bekletin.
Kıymayı yoğurabileceğiniz bir kaba alın. Bulguru ekleyin. Soğanı üzerine rendeleyin, baharatlarını, sarımsağı ve iki yemek kaşığı suyu ekleyerek yoğurup üstünü streçleyip buzdolabında 15 dk. kadar  beklemeye alın.Kıyma dinlenirken bulgurunuz şişer ve kıyma iç harcının tadını alır.
Patatesleri de halkalar halinde doğrayıp kızartın ve yemeği yapacağınız fırın tepsisine alın. Dinlenen kıymaya köfte şekli verip tekrar buzdolabına kaldırın. Bu arada patlıcanların suyunu sıkarak kızartmaya başlayın. Eğer kızartma yapmak istemiyorsanız teflon bir tavada biraz sıvı yağla rengi dönene dek pişirin. Ya da tost makinesine ince bir kat sıvı yağ sürerek (patlıcanların yapışmaması için) ızgara gibi pişirin. Ben patlıcanı böyle kullanmayı daha çok seviyorum. Hem yağ çekmiyor, hem de salata ve bazı hamur işlerinde daha hafif bir tadı oluyor. Hazırladığınız patlıcanları da patateslerin yanına alın. Köfteleri de tavada veya kızgın yağda hazırlayıp diğerlerinin yanına alın. Domatesleri doğrayın, dilerseniz bir de biber ekleyebilirsiniz.


Köfte + patates + patlıcan +  domates şeklinde dizin,kürdanla tutturarak sabitleyin. Daha dolgun durmasını istiyorsanız en alta bir tane daha patlıcan koyarak hazırlayabilirsiniz. Bütün malzemeleri bir kaba alıp beklettiğiniz için üzerine ayrıca yağ eklemeye gerek kalmıyor. 2 yemek kaşığı salçayı sıcak suyla açıp hazırladığınız köftelerin üzerine dökün. 180 derecede kızarana dek pişirin.


Afiyet olsun...

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Kuru Börülce Salatası

Kuru Börülce Salatası


Malzemeler;
2 su bardağı kuru börülce
1 çay bardağı haşlanmış mısır
2 - 3 adet közlenmiş kırmızı biber
Bir kaç dal maydanoz
1 tane limon
Sirke, nar ekşisi


Yapılışı;
Kuru börülceleri bir gün önceden veya sabah ıslatın. Düdüklü tencerede 10 - 15dk. veya normal tencerede yarım saat kadar tuzunu ekleyip pişirin. Kuru börülce  fasulye, nohut gibi uzun uzun pişen bir bakliyat değil.O yüzden eğer ilk defa pişiriyorsanız kontrollü pişirmenizi tavsiye ederim yoksa dağılabilirler. Pişen börülceleri süzüp biraz soğumaya bırakın. Közlenmiş biberleri küçük küçük doğrayın.Mısır, maydanoz ve biberleri börülceye ekleyin. Nar ekşisi, sirke, limon suyunu da katıp birbirine harmanlayın. Nar ekşisi ve sirke bu salatanın tadını daha çok ortaya çıkarıyor. Sevmiyor olsanız dahi bir kaşık da olsa katarak denemenizi tavsiye ederim.Kaşık kaşık götüreceğiniz bir salata:)


Dilediğiniz gibi servis yapın.


Afiyet olsun...

8 Temmuz 2010 Perşembe

Fırında Makarna



Fırında Makarna


Malzemeler;
1 paket spagetti makarna (yassı veya boru spagetti de olabilir)
1.5 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı kaşar rendesi veya çökelek - ufalanmış peynir vs.
Üzeri için bir miktar kaşar rendesi


Yapılışı;
Makarnaları bildiğiniz üzere hazırlayın. Suyunu süzmeden üzerine bir bardak soğuk su döküp karıştırın ve ağzını kapatıp beklemeye bırakın. Bu işlem makarnanın daha diri kalıp yapışmasını engeller. 
Yoğurt,tereyağı,sıvı yağ ve yumurtayı çırpın.Makarnaları süzün biraz ılıyınca peynirle birlikte karıştırın. Fırın tepsisine boşaltın.Üzerine kaşar rendesi gezdirerek 180 derecede üzeri kızarana dek pişirin. 
Makarnayı sosuyla karıştırırken içine ek malzeme olarak sebze veya baharat ekleyip tatlandırabilirsiniz. Özellikle tavuk, sosis, mısır, kırmızı biberli türleri çok lezzetli oluyor. İstediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.


Afiyet olsun...

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Şeftali Dilimli Kek


Şeftali Dilimli Kek

Malzemeler;
4 - 5 adet şeftali
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeftali püresi
2,5 su bardağı un
Kabartma tozu 
Vanilya
1 çorba kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi

Yapılışı;
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletin. Bu arada şeftalilerin birinin kabuğunu soyup robotta püre haline getirin. İri ve biraz yumuşak kullanırsanız püreniz çok daha güzel olur. Diğer şeftalileri ince ince yarım ay şeklinde doğrayın.
Yumurtaları bir miktar tuzla 3 - 5 dk. kadar çırpın. Şekeri ekleyip eriyene kadar çırpmaya devam edin. Sıvı yağ ve şeftali püresini ekleyip biraz karıştırın. Ayrı bir kaba elediğiniz un + kabartma tozu + vanilya üçlüsünü ekleyip karıştırın. Eğer kıvam almazsa biraz daha un ekleyin.
Üzerine dilimlenmiş şeftalileri sırt sırta gelecek şekilde dizin. Dilimleri içine gömülmemesi için hamura bastırmadan dizin. Eğer ayrık dizerseniz kek pişip kabardığında dilimlerin her biri bir tarafta olur.Ceviz içi ve tarçını karıştırın. Şeftali dilimlerinin üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecede 45 - 50 dk. kadar pişirin.

1 Temmuz 2010 Perşembe

Müslili Diyabetik Kup



Müslili Diyabetik Kup


Malzemeler;
2 su bardağı prebiyotik yoğurt veya sade yoğurt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
Meyveli müsli veya meyveli kellogg's
Birkaç adet dilediğiniz meyve



Yapılışı;
Eğer sade yoğurt kullanacaksanız ince bir tülbentte yarım saat kadar bekleterek yoğurdun suyunun birazını süzün. Süzülen yoğurda pudra şekeri ve hindistan cevizini ekleyip karıştırın. 
Kupların dibine 1 kaşık müsli 2 kaşık yoğurt şeklinde kat kat sırayla dizin.Üzerini bir kaşık balla veya mevsim meyveleriyle süsleyip tüketin. 


Ben evdeki müsliyi tüketme namına bu kupları yaptım. Çünkü sütle yulaf-tatlı karışımını sevemedim bir türlü.Eğer müslinin ağırlıklı tadını almak istemiyorsanız aralara da meyveler koyabilirsiniz.Meyveli yoğurtla deneyebilirsiniz. Damak zevkinize hangisi hitap ediyorsa...


Afiyet olsun...